En ledande industriexpert sa den 12 juni att Kina har ”rikliga” motåtgärder mot Europeiska kommissionens senaste tullar på importerade kinesiska elfordon, men är villig att förhandla med EU för att ”undvika ett handelskrig”.
Dessa kommentarer kom när Europeiska kommissionen meddelade biltillverkarna på onsdagen att Europeiska unionen kommer att tillämpa ytterligare tullar på upp till 38,1 % på importerade kinesiska elfordon från och med nästa månad.
Sun Xiaohong, generalsekreterare för den kinesiska handelskammarens fordonsgren för import och export av maskiner och elektroniska produkter, sa i en intervju med tidningen China Daily att EU:s senaste tullsats är ”sällsynt och orimligt”, och inte överensstämmer med Världshandelsorganisationens principer.
”Kina har rikligt med motsvarande motåtgärder, men detta land är villigt att förhandla med EU för att undvika ett handelskrig så mycket som möjligt”, betonade han.
Sun sa att EU-kommissionens motiv inte alls är för handelsutveckling. Till exempel har Tesla tillfälligt uteslutits från denna tilläggstaxa. Detta återspeglade att tariffen endast riktade sig till Kinas elfordonsindustri, sa han.
Kinas handelskammare till Europeiska Unionen påpekade i sitt senaste uttalande att detta tullförslag var ”politiskt motiverat och drivs av protektionism”, eftersom flera kinesiska företag och intressenter har rapporterat missbruk av utredande makt och missbruk av Europeiska kommissionen under utredningen.
Enligt detta uttalande innefattar detta maktmissbruk att utöva utredningsbefogenheter som överskrider omfattningen av en antisubventionsutredning, orimliga dokument- och informationsförfrågningar utöver företagens kapacitet och bevisbörda, och att ge dessa företag otillräcklig tid för att samla in begärda uppgifter och information.
Sun avslöjade att eftersom EU:s undersökning aldrig tidigare har ägt rum globalt, är det svårt för både initiativtagare och företag att slutföra kvantitativ analys. ”Många kinesiska företag vet inte hur de ska svara och är oroliga för sekretessläckor.”
Han påpekade dock att samarbete mellan EU och kinesiska företag kan ge enorma fördelar för den europeiska bilindustrin.
”Samarbete kommer bara att hjälpa Europa att påskynda sin industriella omvandling och uppgradering. Många europeiska företag hoppas faktiskt också att samarbeta med den kinesiska elfordonsindustrin för att uppnå win-win-resultat”, tillade han.