Japanska biltillverkare gör sina ansträngningar för att påskynda elektrifieringen och samarbeta med kinesiska teknikföretag när de kämpar med minskad försäljning, uppsägningar av anställda och minskad produktion i Kina – världens största och mest konkurrensutsatta bilmarknad.
Nissan Motor har stoppat produktionen vid sin Changzhou-fabrik i Jiangsu-provinsen, rapporterade den japanska tidningen Nikkei i slutet av juni. Detta steg markerar Nissans första fabriksstängning i Kina. Denna fabrik, som hade en årlig kapacitet på 130 000 bilar, stod för cirka 8 % av Nissans totala produktion i Kina.
Trots att den var den minsta fabriken av Nissans åtta fabriker i Kina, var Changzhou-fabriken den mest avancerade.
Tillsammans med den kinesiska partnern Dongfeng Motor startade denna fabrik produktion i november 2020 i syfte att stärka försäljningen, särskilt när Kina var Nissans största marknad sett till försäljningsvolym.
Ökningen av kinesiska märken för nya energifordon (NEV), som BYD, som erbjuder prismässigt konkurrenskraftiga bilar i kombination med avancerad teknologi, har dock urholkat japanska biltillverkares marknadsandel.
Data från China Automobile Dealers Association visar att marknadsandelen för japanska märken minskade avsevärt i maj, och deras detaljhandelsandel sjönk till 14,8 %. Denna siffra var 24,1 % 2020.
BYD:s ordförande Wang Chuanfu förutspådde i mars att NEV-industrin i Kina är i en elimineringsfas. Han förutspår att under de kommande tre till fem åren kan marknadsandelen för joint venture-varumärken i Kina sjunka från 40 % till 10 %.
För att komma ikapp kinesiska märken lanserade Dongfeng Nissan den renodlade elektriska Ariya-SUV:n 2022, men denna bilmodell har inte sålt bra.
En chef för Dongfeng Nissan sa att även om Ariya utmärker sig i prestanda, minskar dess höga pris, på grund av att man måste importera komponenter som intelligenta körsystem, smarta cockpit och motorer, detta märkes konkurrensfördel på marknaden.
Nissans bilförsäljning i Kina sjönk med 16,1 % på årsbasis till 790 000 bilar 2023. Detta var Nissans femte år i rad med nedgång.
Trots det sa Nissan att de fortfarande är engagerade i Kina och ökar investeringarna i produktionslinjer för NEV-modeller.
Enligt Nissans plan kommer detta företag att elektrifiera hela sitt produktsortiment i Kina och uppdatera 73 % av Nissans bilmodeller under de kommande två åren. Detta företag förväntar sig en årlig försäljningsökning på 200 000 bilar för att nå 1 miljon sålda bilar. Dongfeng Nissan siktar på att lansera sju nya NEV-modeller i slutet av 2026.
Dongfeng Nissans åtta fabriker kan producera 1,6 miljoner bilar årligen. Men med en försäljning på 723 100 enheter 2023 användes mindre än hälften av denna kapacitet.
För att minska de fasta kostnaderna och öka driftstakten för sina fabriker planerar Nissan att tillverka elbilar för Dongfengs varumärke Voyah vid dess Wuhan-fabrik i Hubei-provinsen i slutet av detta år. Denna bilmodell kommer att vara Voyah Zhiyin elektrisk SUV, rapporterade Nikkei på onsdagen.
Inte bara Nissan står inför utmaningar på den kinesiska bilmarknaden. Honda Motor minskade personalstyrkan i sitt joint venture med GAC i maj.
Omkring 2 300 GAC Honda-arbetare valde att frivilligt sluta jobba i mitten av juni. Detta antal är lika med 19 % av det totala antalet anställda i detta samriskföretag i Kina.
Detta samriskföretag sålde 31 931 bilar i maj, vilket minskade med 41,31 % på årsbasis. Den totala bilförsäljningen av GAC Honda under de första fem månaderna var 173 580 enheter, en minskning med 24,3 % från 2023.
Honda och andra japanska märken har sänkt priserna för att stimulera försäljningen. Honda Accord sedan, en gång en av de mest populära bilmodellerna, har fått en prissänkning på 60 000 yuan (7 676 euro), men resultaten blev inte bättre.
Enligt Cui Dongshu, generalsekreterare för China Passenger Car Association, hjälper erfarenheterna från att tillverka traditionella bränslefordon mycket lite vid övergången till elbilar. Frågor som otillräcklig ren elbilsutveckling och svaga industrikedjor bör tas upp av den japanska bilindustrin, sade han.
Som svar på ökningen av elbilar lanserade Honda i april ett helt elektriskt bilmärke skräddarsytt för Kina, Ye. De första Ye-bilarna förväntas komma ut på marknaden i slutet av 2024. Totalt 6 Ye-bilmodeller ska lanseras 2027.
Honda har också samarbetat med kinesiska teknikföretag i leveranskedjan, som CATL och Huawei. Honda säger att Ye-varumärket är helt lokaliserat, med hjälp av Kinas avancerade teknologi och resurser inom NEV-sektorn.