JAPAN – Nissan och Honda för samtal om att skapa ett gemensamt holdingbolag för att dela resurser i en tuff konkurrens.
Förhandlingarna kommer att möjliggöra för dessa två biltillverkare att samarbeta närmare inom teknik vid en tidpunkt då bilindustrin omformas av konkurrenter som Tesla och kinesiska företag.
Diskussionerna syftar till att etablera ett holdingbolag som skulle hysa Nissan och Honda. Detaljerna har dock inte offentliggjorts.
Det är oklart om upprättandet av detta holdingbolag syftar till att slå samman Nissan och Honda, även om Nikkei uppgav att dessa två företag har inlett sammanslagningsdiskussioner.
Dessa två biltillverkare har fördjupat sina band under de senaste månaderna när de kämpar med en förändrad marknad för elfordon. Utöver den intensiva konkurrensen står de också inför minskad efterfrågan i Europa och USA, vilket ökar pressen i en allt svårare miljö.
Honda och Nissan utfärdade identiska uttalanden den 17 december: “Som tillkännagivet i mars utforskar Honda och Nissan möjligheten till framtida samarbete genom att utnyttja varandras styrkor.”
Under det senaste året har ett priskrig för elfordon som drivs av Tesla och den kinesiska biltillverkaren BYD ökat trycket på företag som förlorar pengar på nästa generations bilmodeller. Detta priskrig har tvingat företag som Honda och Nissan att söka sätt att sänka kostnaderna och snabbt utveckla produkter, och sammanslagningen är ett viktigt steg i den riktningen.
Honda har en marknadsvärdering på 5,95 biljoner yen (38,8 miljarder dollar), medan Nissan har en marknadsvärdering på 1,17 biljoner yen (7,6 miljarder dollar). En eventuell affär skulle bli branschen största sedan sammanslagningen mellan Fiat Chrysler och PSA som skapade Stellantis för 52 miljarder dollar 2021.
Honda och Nissan, Japans näst största och tredje största biltillverkare efter Toyota, tappar marknadsandelar i Kina. Landet stod för nästan 70% av de globala försäljningar av elfordon i november, med över 1,27 miljoner fordon.
Honda och Nissan hade en sammanlagd global försäljning av 7,4 miljoner fordon under 2023, men står inför utmaningar från biltillverkare av elfordon, särskilt i Kina, där BYD och andra företag har tagit ledningen.
Globala biltillverkare som General Motors (GM) och Ford har minskat investeringar i elfordon då höga lånekostnader och dålig laddinfrastruktur hindrar antagandet, trots statliga incitament. GM meddelade i september att de för samtal med Hyundai för att utforska möjligheter för samarbete för att sänka kostnader, inklusive utveckling av gemensamma fordon.
Europas bilindustri är för närvarande i kris, med tusentals jobb i riskzonen när biltillverkare kämpar med en svag marknad, höga kostnader, långsam antagning av elbilar och ökad konkurrens från kinesiska rivaler.
Volkswagen planerar att stänga sin tyska fabrik för första gången i sin 87-åriga historia, vilket leder till jobb- och lönesänkningar för att minska kostnaderna och öka vinsterna. Förra veckan meddelade denna största biltillverkare i Europa att de skulle stänga sin Audi-anläggning i Bryssel senast 2025.
Den globala bilindustrin förbereder sig också för en eventuell återgång av presidentvalda Donald Trumps elbilsvänliga policies, enligt Reuters.
I mars kom Honda och Nissan överens om att samarbeta kring produktion och försäljning av elfordon, och i augusti förstärkte dessa två företag sin relation genom att enas om samarbete kring batterier, elektriska drivlinor och annan teknik.
Enligt senaste rapporter överväger Honda och Nissan också att inkludera Mitsubishi i sitt moderbolag. Nissan är för närvarande Mitsubishis största aktieägare med en andel på 24%.