Elfordonskrig: Hyundai och Hondas miljardlopp för att dominera elbilsmarknaden
Bilindustrin genomgår en betydande omvandling när stora tillverkare som Honda och Hyundai investerar miljarder dollar i sina elfordonsfabriker, vilket markerar en ny era av högteknologiska, IT-integrerade och förnybara energidrivna produktionsnav.
Den 26 april avslöjade Honda, Japans näst största biltillverkare, planer på att bygga en elbilsfabrik i Ontario, Kanada, med en investering på 11 miljarder dollar.
Detta belopp är det största investeringsbeloppet i Kanadas fordonssektor någonsin. Honda kommer att börja producera 240 000 elbilar årligen 2028, samtidigt som de tillverkar 36 GWh batterier – tillräckligt för cirka 450 000 elbilar.
Tidigare var investeringar mer än 10 miljarder dollar i att bygga en enda fabrik vanligtvis begränsade till vissa industrier, såsom halvledartillverkning eller petrokemi. Men nuförtiden bygger bilindustrin också fabriker som kräver så stora investeringar.
Denna förändring beror på bilindustrins fokus på att bli mer miljövänlig, med produktion av avancerade fordon som använder batterier utrustade med olika sensorer och halvledare. Denna nya trend har förvandlat bilar till något som liknar IT-enheter.
För några år sedan skulle det kosta cirka 730 miljoner dollar att bygga en fabrik för att tillverka 300 000 bilar med förbränningsmotorer. Men i elfordonens tidevarv är investeringar på flera miljarder dollar nu normen, och globala biltillverkare satsar stora summor på att bygga nya fabriker.
Vissa insiders från bilindustrin gör jämförelser mellan den nuvarande finansiella konkurrensen och den globala halvledarmarknaden i början av 2000-talet.
På 1980-talet hade japanska företag cirka 80 % av den globala halvledarmarknaden, men de fokuserade enbart på högpresterande produkter och utökade sina anläggningar utan att säkra priskonkurrenskraft eller anpassa sig till förändrade marknadstrender.
Detta misstag gjorde det möjligt för Samsung Electronics och SK Hynix att bli världens ledande tillverkare av minneshalvledare. På samma sätt kan den pågående konkurrensen om att bygga massiva elfordonsfabriker (EV) antingen vidga klyftan mellan företag eller helt förändra det nuvarande branschlandskapet.
Tidigare 2022 tillkännagav Hyundai Motor Group byggandet av ett nytt produktionsnav för elfordon kallat ”Metaplant” i Georgia, USA. Denna anläggning kommer att täcka en yta på cirka 11,83 miljoner kvadratmeter och kommer att kunna producera 300 000 elfordon årligen.
Kostnaden för att bygga Metaplanten var 7,6 miljarder dollar; detta var en gemensam investering av Hyundai Motor Group och LG Energy Solution. Som jämförelse var kostnaden för att bygga Hyundais fabrik i Chongqing, Kina 2017 cirka 1 miljard dollar. Kostnaden för att tillverka en liknande mängd elfordon har ökat mer än sjudubblats på bara några år.
Denna betydande kostnadsökning beror på den fullständiga omvandlingen av bilfabriker i övergången till framtida fordon.
Tidigare behövde biltillverkare bara använda ett transportband för att massproducera identiska bilar effektivt. Hyundai Motor Groups Metaplant är dock nu utrustad med ett AI-baserat intelligent styrsystem som möjliggör effektiv produktion av ett brett utbud av bilar, alla skräddarsydda för individuella konsumenters preferenser.
Metaplanten förväntas ha många transportrobotar som flyttar bilar enligt sina respektive modeller och alternativ, medan robothundar inspekterar bilarnas monteringstillstånd. Dessutom är denna fabrik utrustad med toppmoderna faciliteter som möjliggör montering av känsliga elektroniska komponenter, såsom halvledare och sensorer.
Globala biltillverkare som Hyundai och BMW använder IT-teknik för att optimera sina tillverkningsprocesser.
En sådan teknik är ”Digital Twin”, som skapar en virtuell kopia av den fysiska fabriken. Med denna avancerade teknik kan ingenjörer ständigt övervaka produktionsprocessen, testa olika anläggningsförändringar och identifiera förbättringsområden.
BMW, till exempel, använder AI-drivna kameror för att inspektera bilytor och upptäcka främmande ämnen eller otillräcklig lacktäckning. Under tiden har Audi använt virtuell verklighet (VR)-utrymmen, där fabriksanställda kan öva på att montera bilar och skapa prototyper.
Installationen av förnybara energianläggningar som solenergi ökar också i fabriker. Tysklands Mercedes-Benz har installerat ett solenergisystem med 12 000 moduler på taket till sin anläggning i Sindelfingen. Detta system ger 30 % av den årliga el som fabriken använder.