Europa börjar införa importtullar på kinesiska elfordon

Europeiska unionen (EU) har infört ytterligare tullar på import av elfordon tillverkade i Kina från och med den 5 juli 2024. Det finns dock en fyramånadersperiod under vilken tullarna är provisoriska och intensiva samtal förväntas fortsätta mellan EU och Kina.

Europa börjar införa importtullar på kinesiska elfordon
SAIC-fordon är redo för export till Nederländerna, Egypten och andra länder från en hamn i Fuzhou, Fujian-provinsen, den 12 mars 2024.

He Yadong, talesman för Kinas handelsministerium, sa på torsdagen att Kina starkt motsatte sig dessa tullar. Han tillade att båda sidor hittills har hållit flera omgångar av tekniska samtal om frågan.

”Vi hoppas att de europeiska och kinesiska sidorna kommer att gå i samma riktning, visa uppriktighet och driva på med samrådsprocessen så snart som möjligt”, sa He.

De provisoriska tullarna på upp till 37,6 % utöver standardtullen på 10 % är resultatet av EU:s antisubventionsutredning som startade i oktober.

Efter fyra månader från och med nu kan EU-kommissionen föreslå slutgiltiga tullar som EU-medlemmarna skulle rösta om.

Däremot är EU-länderna splittrade i huruvida de ska förespråka ytterligare tullar på kinesiskt byggda elfordon eller inte.

Tyskland, vars biltillverkare sålde en tredjedel av sina totala bilar i Kina förra året, vill stoppa dessa tullar, medan Frankrike har varit bland de starkaste stödjande.

Den tyska föreningen för fordonsindustrin (VDA) sa att dessa tariffer också skulle påverka europeiska företag och deras samriskföretag.

– Anledningen är att en stor del av fordonsimporten från Kina till EU kommer från europeiska och amerikanska tillverkare. De aviserade antisubventionstaxorna är ibland till och med högre för europeiska företag än för kinesiska företag, säger VDA.

Europas största biltillverkare Volkswagen var snabb med att kritisera torsdagens tillkännagivande. ”De negativa effekterna av detta beslut uppväger alla fördelar för den europeiska och särskilt den tyska bilindustrin”, sa en talesperson för Volkswagen i ett uttalande.

VDA sa: ”Konkurrenskraft skapas av konkurrens. Antisubventionstullar är inte en adekvat åtgärd för att stärka europeisk konkurrenskraft och motståndskraft på lång sikt.”

VDA noterade också att antisubventionstaxorna skulle göra elfordon dyrare på den europeiska marknaden eller hindra dem från att erbjudas på marknaden.

”Detta skulle begränsa tillgången på billiga elfordon för kunder och ytterligare komplicera den redan avstannade ökningen av elektromobilitet. Detta ligger varken i de europeiska konsumenternas intresse eller motsvarar målen för Green Deal.”

De kinesiska märkena MG och Nio föreslog att de skulle kunna höja priserna i Europa senare i år. Tesla sa förra månaden att de planerade att höja priserna på sin Model 3.

En majoritet av länderna väger fortfarande för- och nackdelar med den eskalerande handeln, enligt en informell undersökning av EU:s regeringar.

Denna fråga kommer att läggas upp för EU-medlemmarna i en rådgivande omröstning under de kommande veckorna. Det kommer att vara det första officiella testet av stöd i ett landmärkefall för Europeiska kommissionen. EU inledde utredningen utan några klagomål från industrin.

EU-medlemmarna kommer också att rösta i oktober om Europeiska kommissionen föreslår fleråriga tariffer i slutet av sin utredning.

Dessa tullar skulle blockeras om en ”kvalificerad majoritet” av minst 15 länder som representerar 65 % av EU:s befolkning röstar emot dem.

Frankrike, Italien och Spanien, med 40 % av EU:s befolkning, har angett att de skulle stödja tullarna. ”Europa måste försvara sig om våra företag skadas och inte konkurrerar på lika villkor”, sa Spaniens ekonomiministerium.

Men Tjeckien, Grekland, Irland och Polen diskuterade fortfarande denna fråga, sade officiella och regeringskällor.

Senaste artiklarna

spot_img

Relaterade artiklar